BURSA ESTETİK VE PLASTİK CERRAHİ UZMANI

Logo

Location İLETİŞİM

Odunluk Mh. Okul Sk. No:26 Ofis: 8 Nilüfer / BURSA

phone 0224 452 44 22

Sorularınız için iletişime geçiniz.

MEME ESTETİĞİ

Estetik, Plastik & Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

MEME CERRAHİSİ

Meme rahatsızlıkları günümüzde kadınlarda en sık görülen sorunlardandır. Erken teşhis son derece önemlidir.

Bu nedenle düzenli meme kontrolünün ne kadar önemli olduğu açıktır.



Meme takibinde sadece radyolojik tetkik ve radyolog değerlendirmesi yeterli değildir. Radyolojik tetkiklerin meme muayenesi ile birlikte bu konuda deneyimli cerrah tarafından değerlendirilmesi hastanın mutlak yararınadır.



Bununla birlikte muayene sonrası istenilecek olan radyolojik tetkikleri değerlendirecek olan radyoloji uzman deneyimi de oldukça önemlidir. Meme tetkiki yapan radyoloğun memeye spesifik çalışan hekim olması, lezyonları tanımlamada ve yön göstermede büyük avantaj sağlar.



Meme kanseri tedavisinde en başarılı sonuçlar genel cerrahın kılavuzluğunda yürütülen çoklu tedavi yöntemleri ve diğer branşların birlikte ortak çalışması ile sağlanır.


MEME DİKLEŞTİRME (MASTOPEKSİ)

Meme dikleştirme operasyonu genellikle içi boşalmış ,cilt fazlalığı ile beraber sarkık memesi olan hastalara uygulanmaktadır.


MEME BÜYÜTME

Meme dokusu genetik özelliklere bağlı olarak ya da emzirme sonrası meme dokusunun azalması nedeniyle yetersiz büyüklükte olabilir. Bazı durumlarda ise ideale yakın ölçülerde bir meme kişi tarafından küçük bulunarak memenin büyütülmesi istenebilir. Tüm bu durumlarda ve meme büyütme operasyonlarıyla asıl yapılmak istenen kişinin kendine olan öz güvenini arttırarak sosyal çekimserliğinin önüne geçmektir. Meme büyütme ameliyatları 18 yaşını doldurmuş, ameliyat olmaya engel oluşturacak bir sağlık problemi olmayan her bayanda uygulanabilir. Meme büyütme ameliyatlarında genelde silikon protezler yada nadiren kişinin kendi yağ dokusu kullanılır.Kişiniin yağ dokusu kullanıldığında yağın büyük bir kısmı eriyeceği için tekrarlayan uygulamalara ihtiyaç duyulması ,bu yöntemin en büyük dezavantajıdır.

Bu nedenle meme büyütmede silikon bir kılıfın çevrelediği, içinde serum fizyolojik ya da silikon jelin bulunduğu protezler kullanılır. Silikonlar damla (anatomik) ya da yuvarlak (round) şeklinde olabilir. Meme dokusu ve bu bölgedeki yağ dokusu çok az ise silikonun kas dokusu altına yerleştirilmesi daha uygun olur.Ancak kas altı yerleştirilen silikonlar operasyon sonrası ,meme bezi altına yerleştirilen silikona göre biraz daha ağrılı omaktadır ve kanama riski ratmaktadır.

Silikon protezler vücutta YABANCI CİSİM etkisi yaratma potansiyeli düşük olmasına karşın bazı hastalarda ameliyattan bir süre sonra KAPSÜL denen zar benzeri oluşumun ortaya çıkmasına neden olabilir.Bu zar kalın olduğunda KAPSÜL KONTRAKTÜRÜ denilen durum ortaya çıkarki; bu komplikasyaon görülme sıklığı % 15 civarındadır.Kapsül kontraktürü oluştuğunda bu silikonun ve kontraktüre neden olan zarımsı yapının ameliyatla çıkarılıp yeniden silikon protez yerleştirmektir. Kişi için en uygun meme büyüklüğü;kişinin vücut yapısı,omuz genişliği ve kişinin beklentisi değerlendirilip hekimle beraber karar verilmesi en uygun yaklaşımdır.

Protezler memeye; meme başının etrafından, koltuk altından ya da meme altındaki kıvrımdan yapılacak bir kesiyle yerleştirilebilir. En yaygın kullanılan insizyon, meme altı kıvrımından yapılan olup ortala 4,5 cm’ lik bir kesi yeterli olmaktadır. Ameliyattan sonra yatış süresi ortalama 1 gündür, operasyon sonrası silikon dokuya adapte olana kadar sporcu sütyeni kullanılması istenir.


MEME KÜÇÜLTME

Meme büyümesi ergenlik ve sonraki dönemlerde ideal büyüklüğün ötesine geçerse gigantomasti ya da meme hipertrofisi denen aşırı iri göğüslerle karşılaşılabilir.Aşırı büyük meme dokusu olan hastalarda ;omuz, kol ve ellerde ağrı, omuz bölgesinde çöküklük, kollarda uyuşma, duruş bozuklukları, omurgada eğrilme sayılabilir. Bu yakınmalar göz önüne alındığında hastanın sağlığı açısından meme küçültme ameliyatı olması uygundur.

Meme küçültme ameliyatı tekniğine bağlı olarak meme başından meme altı kıvrımına doğru inen düz bir iz, ya da düz ize ek olarak meme alt kıvrımında her iki yana ilerleyen ters T şeklinde bir iz kalabilir.

Ameliyattan sonra 2. günde kendi ihtiyaçlarını karşılayacak duruma gelir,yaklaşık 10. gün civarında günlük hayatına dönebilir.4-6 hafta ağır egzersiz yapmaması istenir.Göğüslerin nihayi şeklini alması 6 ay kadar sürer. Meme küçültme ameliyatları kesinlikle emzirmeye engel değildir.

Nadiren de olsa operasyonun en önemli komplikasyonu meme başı nekrozudur ancak meme boyutlarına uygun bir teknik ve doğru planlamayla risk oldukça minimal bir orana indirilebilir.

MEME REKONSTRÜKSİYONU (MEME ONARIMI)

Meme kanseri kadında en sık görülen kanser türüdür. Ortalama olarak her 6-7 kadından birinde hayatının herhangi bir döneminde meme kanseri geliştiği bilinmektedir. Bu kanser türünde anne, kız kardeş ya da teyzede meme kanseri öyküsü olanlar riskli gruba dahildir. Bununla beraber ileri yaş, erken menarş, geç menopoz, emzirmeme, geç doğum yapma ya da yapmama, radyasyona maruz kalma öyküsü, barsak ve rahim kanseri olma, yüksek sosyo-ekonomik düzey, hormonal ilaç kullanımı kanser riskini arttırır. Meme kanseri nedeniyle cerrahi operasyon yapılan kişilerde daha sonra memenin rekonstrükte edilmesi çeşitli tekniklerle mümkün olmaktadır. Tedavi sonrası kadınsı kimliğinde eksiklik hissetme nedeniyle meme rekonstrüksiyonu (meme onarımı) ameliyatının yapılması hem kişiye moral olmakta hem de sosyal hayata entegrasyonunu hızlandırmaktadır.

En basit yöntem, yeterli örtücü dokuya sahip ve radyoterapinin etkisinin sınırlı olduğu vakalarda protez yerleştirilmesidir. Bu teknik, dışarıdan verilecek sıvı ile şişirilen ekspendır protezlerle başlayıp daha sonra kalıcı protez yerleştirilmesi ile devam edebilir. Çabuk sonuç alınması, kısa süren ameliyat süreleri avantajlı olsa da yeterli meme dokusu olmayan radyoterapili hastalarda protezin cildi yırtarak dışarı çıkması veya hemen cilt altından hissedilme durumu dezavantajıdır. Bu gibi durumlarda sırtta bulunan kas dokusun protezi üstüne çevrilmesi ya da meme dokusu altında bulunan kasında sağlam ve tümörsüz olması durumunda protezin kas altına yerleştirilmesi tedavinin başarısı için gereklidir. Kişinin karın bölgesinde bulunan “transvers rektus abdominis kasının meme bölgesine çevrilmesi ile meme oluşturulması nispeten daha güvenlidir. Burada kas bir ucundan derisiyle beraber serbestleyip meme bölgesine getirilir ve uygun pozisyonda sabitlenerek meme dokusu benzeri görünüm elde edilebilir.